معرفی رشته مهندسی بهداشت محیط

بهداشت محیط کنترل همه عواملی است که اثر سویی بر پایدار ماندن سلامت انسان میگذارند. این شامل بیماریهای زیادی میشود که از طریق آب، هوا، مواد غذایی و بسیاری از عوامل محیطی دیگر سلامت انسان را تهدید میکنند. برای رسیدن به این هدف، بهره گیری اصول مهندسی و دانش زیست محیطی به منظور کنترل، اصلاح و بهبود عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک محیط جهت حفظ و ارتقاء سلامتی و رفاه و آسایش انسان ضرورت می یابد. مهندسی بهداشت محیط شناسایی، ارزیابی و اصلاح معضلات زیست محیطی است که تاثیر محسوسی بر بهداشت عمومی دارند. بسیاری از تهدیدات بر سلامتی انسان وابسته به محیط زیست بوده و موثرترین روش برای کاهش این مخاطرات، جلوگیری و یا حذف آن مشکلات زیست محیطی میباشد. مهندس بهداشت محیط به شناسایی و رفع مشکلات مربوط به بهداشت مواد غذایی، بهداشت آب آشامیدنی، دفع زباله ها، بهداشت اماکن عمومی از جمله مدارس، بیمارستان ها، روستاها و ...، مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری، بهداشت هوا و محیط زیست و ... می پردازد.

بازارکار مهندسی بهداشت محیط و آینده شغلی:

علاقه مندان به این شغل می توانند در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، سازمان های آب و فاضلاب، شهرداری ها و سازمان محیط زیست، بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و برخی از کارخانجات استخدام شوند. به تازگی فرصت شغلی جدیدی برای علاقه مندان به این شغل فراهم شده است. به منظور ارتقاء سطح عملکرد بهداشتی مراکز و اماکن عمومی موضوع ماده 13 قانون اصلاح مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، قرار است تا وظیفه کنترل وضعیت بهداشتی این مراکز به شرکتها و موسسات خصوصی واگذار گردد. در هر کدام از این شرکتها یک نفر کارشناس بهداشت محیط به عنوان مسئول فنی شرکت حضور داشته و سایر کارکنان (با حداقل مدرک کاردانی و یا بالاتر در رشته مهندسی بهداشت محیط یا مدرک کارشناسی یا بالاتر در در رشته ایمنی و بهداشت مواد غذایی) شاغل در این زمینه، زیر نظر مسئول فنی فعالیت می کنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی بهداشت محیط (با حداقل مدرک کارشناسی) می توانند با کسب 70 درصد نمره آزمون مورد تایید وزارت بهداشت، برای تاسیس این شرکت ها اقدام کنند و یا در این نوع شرکت ها استخدام شوند.

در زمینه آموزشی:

در بخش آموزش فارغ التحصیلان در دانشکده های بهداشت مهندسی بهداشت محیط: بهداشت محیط کنترل همه عواملی است که اثر سویی بر پایدار ماندن سلامت انسان میگذارند. این شامل بیماریهای زیادی میشود که از طریق آب، هوا، مواد غذایی و بسیاری از عوامل محیطی دیگر سلامت انسان را تهدید میکنند. برای رسیدن به این هدف، بهره گیری اصول مهندسی و دانش زیست محیطی به منظور کنترل، اصلاح و بهبود عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک محیط جهت حفظ و ارتقاء سلامتی و رفاه و آسایش انسان ضرورت مییابد. مهندسی بهداشت محیط شناسایی، ارزیابی و اصلاح معضلات زیست محیطی است که تاثیر محسوسی بر بهداشت عمومی دارند. بسیاری از تهدیدات بر سلامتی انسان وابسته به محیط زیست بوده و موثرترین روش برای کاهش این مخاطرات، جلوگیری و یا حذف آن مشکلات زیست محیطی میباشد. مهندس بهداشت محیط به شناسایی و رفع مشکلات مربوط به بهداشت مواد غذایی، بهداشت آب آشامیدنی، دفع زباله ها، بهداشت اماکن عمومی از جمله مدارس، بیمارستان ها، روستاها و ...، مبارزه با حشرات و ناقلین بیماری، بهداشت هوا و محیط زیست و ...می پردازد.

بازارکار مهندسی بهداشت محیط و آینده شغلی:

علاقه مندان به این شغل می توانند در وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، سازمان های آب و فاضلاب، شهرداری ها و سازمان محیط زیست، بیمارستان ها، آزمایشگاه ها و برخی از کارخانجات استخدام شوند. به تازگی فرصت شغلی جدیدی برای علاقه مندان به این شغل فراهم شده است. به منظور ارتقاء سطح عملکرد بهداشتی مراکز و اماکن عمومی موضوع ماده 13 قانون اصلاح مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی، قرار است تا وظیفه کنترل وضعیت بهداشتی این مراکز به شرکتها و موسسات خصوصی واگذار گردد. در هر کدام از این شرکتها یک نفر کارشناس بهداشت محیط به عنوان مسئول فنی شرکت حضور داشته و سایر کارکنان (با حداقل مدرک کاردانی و یا بالاتر در رشته مهندسی بهداشت محیط یا مدرک کارشناسی یا بالاتر در در رشته ایمنی و بهداشت مواد غذایی) شاغل در این زمینه، زیر نظر مسئول فنی فعالیت می کنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی بهداشت محیط (با حداقل مدرک کارشناسی) می توانند با کسب 70 درصد نمره آزمون مورد تایید وزارت بهداشت، برای تاسیس این شرکت ها اقدام کنند و یا در این نوع شرکت ها استخدام شوند.

در زمینه آموزشی:

در بخش آموزش فارغ التحصیلان در دانشکدههای بهداشت

طراحی و تدوین روشهای بهینه جهت آموزش دانشجویان و انجام نوآوری ها و خلاقیت های لازم در این رابطه

در زمینه خدماتی:

در سازمان آب و فاضلاب شهرداری ها سازمان محیط زیست حضور یک نفر کارشناس بهداشت محیط در شرکت های خصوصی تولید مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی طبق قانون الزامیست.

در زمینه مدیریتی:

معاونت نظارت بر بهره برداری شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی پستهای مدیریت امور آب و فاضلاب شهرها در شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی پستهای مدیریت بهره برداری تصفیه خانه های آب و فاضلاب پست های مدیریت کنترل کیفی آب شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی تاریخچه رشته بهداشت محیط رشته بهداشت محیط از سال 1392 با جذب اولین ورودی در مقطع کارشناسی پیوسته بهداشت محیط کار خود را آغاز نمود. تا کنون تعداد 5 نفر از فارغ التحصیلان این رشته در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های علوم پزشکی تهران، مشهد، بیرجند و زاهدان قبول شده اند. از جمله امکانات آموزشی این رشته می توان 8 آزمایشگاه و کارگاه فعال را نام برد که فضای بسیار مناسبی را برای انجام کارهای تحقیقاتی، برگزاری واحدهای عملی و کارگاهی فراهم نموده است. از جمله امکانات رفاهی می توان به سینما، آمفی تئاتر، انتشارات و غیره را اشاره کرد.